Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

La Val d’Aran festeja uèi son jorn nacional

Lo país occitan commemòra la restauracion del Conselh General lo 17 de junh de 1991, 151 ans après son abolicion per las autoritats espanhòlas

| Conselh Generau d\'Aran
La Val d’Aran festeja uèi son jorn nacional, en commemorant la restauracion del Conselh General lo 17 de junh de 1991, 151 ans après son abolicion per las autoritats espanhòlas.
 
La celebracion se debana a Vielha, coma es abitual, amb lo passacarrièra de totes los pendons portats per de representants de cada terçon —la division istorica d’Aran— dempuèi lo sèti del Govèrn d’Aran fins al Santuari de Mijaran.
 
Après la recepcion del Sindic d’Aran e del passacarrièra, a 11h, dins lo luòc de la messa solemna dins la glèisa del Santuari e, puèi, dins las roïnas de l’ancian santuari, s'alçarà lo drapèl e se sonarà l’imne nacional occitan, qu’es oficialament l’imne de la Val d’Aran (segon lo refranh aranés).
 
Los actes s’acabaràn amb los parladisses de las autoritats e après las danças tradicionalas, s’ofrirà de mangilha als assistents.
 
En aquesta escasença la conselhièra a la governança de la Generalitat de Catalonha, Meritxell Borràs, vesita uèi lo país occitan, e abans las celebracions, a 10h, se signa l’acòrdi de finançament del Govèrn d’Aran, amb un budget de 23,4 milions d’èuros, çò es un increment d’1,4 milions d’èuros per rapòrt a 2016. E mai se lo finançament d’Aran puèja, es mai remarcable que se signe aquel acòrdi en junh, se prenèm en compte que en d’autras escasenças la signatura arriba a la fin de l’annada.
 
 
Comença una epòca de celebracions
 
Amb la Hèsta d’Aran, a l’arribada de l’estiu, comença una epòca de celebracions fòrça importantas dins lo petit país occitan. I cal soslinhar las fèstas del Haro a Les e del Taro a Arties per Sant Joan; e sustot la 24a corsa Aran per sa Lenga, lo dimenge 30 de julhet, que totes los araneses se i mobilizan per la lenga nòstra.
 


abonar los amics de Jornalet
 

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
3.

Sempre m'ha parescut un viatge interesant anar a la Val d'Aran, per conèisser sa gent e son paisatges polits e sa lenga. Mas las comunicacions per poder-hi anar amb autocar des de Barcelona m'han semblat qu' eran a una horas molt dematín,o molt de tart . Sabetz se hi ha bonas comunicacions amb autocar per i anar des de Barcelona, o coma s'hi pot anar, passant per Lleida, per Andorra?

  • 0
  • 0
Terric Lausa Quilhan
2.

Bona Hèsta Aran! Qu'es tanben una fèsta nacionala per totes los occitans

  • 6
  • 0
Franc Bardòu
1.

Aquí, coma pertot, l'adjectiu "nacional" e lo substantiu "nacion" que li es semanticament ligat, s'ameritarián, de la part de l'autor d'aquese article, una definicion precisa. Per ieu, la fèsta nacionala occitana pren plaça cada còp que parli, escoti, escrivi o legissi la lenga occitana…

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article